Wygląda na niejadalny, a świetnie buduje odporność. Odkąd go odkryłam, zwykły czosnek poszedł w odstawkę
Wzmacnianie odporności poprzez wprowadzenie do diety zdrowych produktów jest świetnym pomysłem. Niektóre z nich będą szczególnie cenne pod tym względem. Tak jest w przypadku czarnego czosnku, o którym dowiedziałam się stosunkowo niedawno. Dawniej był intensywnie wykorzystywany ze względu na swoje walory prozdrowotne i smakowe. Jesienią i zimą warto do niego powrócić.
Czym jest czarny czosnek i jak go stosować?
Czarny czosnek powstaje w procesie fermentacji zwykłego czosnku. Warunki, w których jest on prowadzony, sprawiają, że ząbki warzywa ciemnieją i nabierają łagodniejszego, lekko słodkiego smaku z nutą octu. Zmianie ulega smak i wygląd czosnku, a jednoczenie rośnie też przyswajalność cennych składników odżywczych. Czarny czosnek jest łagodniejszy dla układu trawiennego, co sprawia, że osoby, które mają trudności z jedzeniem surowego czosnku, mogą po niego sięgać bez obaw.
Zastosowań tej wersji wyrazistego warzywa będzie kilka. Czarny czosnek świetnie wzbogaci smak zup, sosów do makaronu i marynat mięs. Będzie też doskonałym dodatkiem do sałatek, dań jednogarnkowych, zapiekanek i kanapek. Skorzystanie z niego nie tylko sprawi, że twoje dania będą smaczniejsze, ale też pomoże wzmocnić odporność.
Jak czarny czosnek wpływa na odporność?
Zawarte w czarnym czosnku związki chemiczne mają niebagatelny wpływ na wzmocnienie odporności. Ta wersja warzywa obfituje w S-allilocysteina (SAC), która jest silnym przeciwutleniaczem i skutecznie neutralizuje nadmiar wolnych rodników. Niemniej istotna jest allicyna, odpowiadająca za bakteriobójcze i antywirusowe działanie czosnku, która w przypadku wersji fermentowanej silniej stymuluje pracę układu odpornościowego. Czarny czosnek jest również źródłem magnezu, wapnia i cynku. Pierwiastki te uczestniczą w prawidłowym kształtowaniu się komórek układu odpornościowego i regulują ich działanie.